Zeewier Onderzoek naar zeewierteelt

Het wordt steeds moeilijker de wereldbevolking te voeden. Ook hiervoor zal gezocht moeten worden naar nieuwe, innovatieve teelten. Wij zien zeewier als een van dé oplossingen van dit probleem.

DUURZAAM & GEZOND
Nu wordt bijna al het zeewier nog in het wild geplukt. Dit is een zware belasting voor het milieu en daarmee alles behalve duurzaam. Door zeewier te gaan kweken belasten we het milieu veel minder en maken we dus een duurzaam en gezond product.

OPLOSSING
Zeewier is rijk aan eiwitten, vitamines en gezonde vetzuren waardoor het een goede aanvulling is op het dagelijks dieet. Daarnaast bevat zeewier een aantal stoffen die we normaal alleen binnen krijgen via visproducten (denk aan omega-vetzuren). Door zeewier op te nemen in ons westerse dieet (het verre oosten doet dat al jaren) kan het gat opgevuld worden dat door de voedselproblematiek gaat ontstaan.

RESULTAAT
Op de onderzoekslocatie Polder Wassenaar heeft er t.b.v. het Dubbele Dijken Project in Groningen een verdiepend onderzoek plaatsgevonden naar de toepasbaarheid van tussendijkse zeewierteelt. Daarbij is onderzocht hoe deze wierteelt zo efficiënt mogelijk opgezet kan worden. Een van de manieren waarop dit gerealiseerd is is middels 'twee-seizoenenteelt'. Groen-wier in de zomer en bruin-wier in de winter. Hierdoor kan er op één 'perceel' dus twee keer per jaar teelt en oogst plaatsvinden.

Uit dit onderzoek zijn naast de juiste selectie van wiersoorten ook verschillende teeltmethodieken onderzocht met verschillende substraattypes. Het wier moet zich namelijk ergens goed aan vast kunnen hechten om niet weg te spoelen met de hevelstroom. Maar ook abiotische factoren zoals de blootstelling aan licht (benodigd voor groei) is nauwkeurig onderzocht. Daarin is ondervonden dat kleine aanpassingen een wereld van verschil kunnen maken. Zo wordt de lichtdoorlaatbaarheid van de waterkolom waar de wieren zich in bevinden beïnvloed door de troebelheid/turbiditeit, hier valt niets aan te doen. Echter kan de hoogte van het wier in de waterkolom wel aangepast worden, hoog genoeg om genoeg licht te ontvangen, maar weer laag genoeg om geen schade van UV-straling (bleaching) of golfslag te ondervinden.

Project Partners

- Het project Brakke Parel wordt uitgevoerd door Stichting Zilte Zones
- Samenwerkingsverband met: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Koninklijk Nederlands instituut voor onderzoek der zee (NIOZ), Meromar Seafoods en Staatsbosbeheer
- Mogelijk gemaakt door: Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Provincie Groningen

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

Waddenfonds

Waddenfonds

Provincie Groningen

Provincie Groningen

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Meromar Seafoods

Meromar Seafoods